Tramremise

Zonder subsidie een rijksmonument duurzaam transformeren in een openbaar en flexibel stadspark dat ook nog energie oplevert? Hoe dat kan?

1. Breng de monumentale ijzeren draagconstructies en de ongeïsoleerde kap met zijn lichtstraten van enkele glas terug in de oorspronkelijke staat. Het resultaat voldoet niet aan het bouwbesluit.

2. Maak gebruik van het gebrek aan isolatie: haal de warmte of de koude uit de binnenlucht met “omgekeerde” radiatoren onder het dak en sla de energie op in water onder de grond (WKO).

3. Maak gebruik van het gebrek aan brandwerendheid: gebruik de tramremise als overdekte buitenruimte (RWA-installatie) voor plantenkas, tijdelijke markten, modeshows, feesten en partijen.

Meer glas in het dak betekent meer energieopbrengst. Een volledig glaskap levert bij de energieprijzen van 2012 jaarlijks al € 150.000,- op. De installatie en de restauratie zijn in ca 10 jaar terugverdiend. De tramremise als groene energiecentrale is uniek voor Amsterdam (grootste openbare plantenkas) en Nederland (grootste groene energiecentrale ter wereld)

DEEL

DATA

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

Adviseur:

Maat Installatiebureau bv

Concept:

2010