Pinasschool

VIBA contest sustainable renovation of the Pinas school in Rotterdam.

Strategie voor duurzame renovatie: plaats midden in de plattegrond een “ecozuil” en voeg aan de bestaande gevels een tweede huid toe, die de prestaties van de eerst aanvult.

In de “ecozuil” zijn alle schachten, technische ruimten, trappen, liften, toiletten, badkamers en keukens  gesitueerd. Korte leidingen. Geen radiatoren bij het raam maar warme wanden in het midden. Regenwater en douchewater van boven wordt beneden hergebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Natuurlijke trek van ventilatielucht door de schuine zonnecel op het dak.

De verblijfsruimten (daglicht) liggen aan de gevels. In de noord- en oostgevel zijn kleine ramen en isolerende luiken om warmteverlies tegen te gaan. Om zonne-energie te kunnen winnen zijn de ramen in de zuid- en westgevel juist groot en voorzien van regelbare buitenzonwering.

SHARE

DATA

Client:

VIBA, Hollandsche Vastgoed Maatschappij

Advisor:

Mobius Consult

Contractor:

geen

Concept:

1998